Lokalne specjały Beskidu Śląskiego. Musisz ich spróbować

Beskid Śląski jest niezwykle ciekawym pasmem górskim, bardzo często odwiedzanym przez turystów spragnionych atrakcji i ciekawej aktywności fizycznej. Beskid Śląski zlokalizowany jest w województwie śląskim, przy granicy ze Słowacją oraz Czechami. Jedną z najbardziej turystycznych i ciekawych miejscowości jest Szczyrk, w którym praktycznie każdy znajdzie zajęcie dla siebie. Dodatkowo wizyta w Szczyrku daje możliwość skosztowania przepysznej kuchni charakteryzującej ten region.

Jakie są najbardziej znane dania, których trzeba spróbować w Beskidzie Śląskim?

Kuchnia Beskidu Śląskiego oferuje naprawdę bogaty wybór, jeżeli chodzi o tradycyjne potrawy. Jedno jest pewne – każdy, kto spróbuje dań tradycyjnej kuchni śląskiej królującej w Beskidzie, nie będzie chciał jeść już nic innego. Osoby wynajmujące kwatery prywatne, mogą zasięgnąć wiedzy o potrawach od właścicieli mieszkania, przebywających tam na co dzień. Śląskie obiady są bardzo syte i dosyć kaloryczne, jednak nawet osoby dbające o linię powinny spróbować chociaż kilku pozycji z menu. Pierwszym daniem, o którym trzeba wspomnieć, jest zalewajka. To jedna z najpopularniejszych śląskich zup. Składa się z żuru, śmietany, wędzonki oraz ziemniaków. Fani żurku z pewnością będą zachwyceni tą śląską potrawą.

Kolejną potrawą, której powinni spróbować turyści, jest wodzionka. Druga z kolei popularna zupa, dawniej kojarzona z biedą panującą na Śląsku. Czerstwe pieczywo, smalec, sól, pieprz i czosnek to podstawowe składniki tej przepysznej zupy, które zalewa się wrzątkiem. O ile w restauracjach ciężko ją spotkać, dostępna jest na różnego rodzaju tradycyjnych festynach. Następnym daniem, którego trzeba spróbować, będąc w Beskidzie Śląskim, jest tradycyjna rolada. Danie to jest chyba najbardziej kojarzone ze Śląskiem. Oryginalny farsz zawinięty w wołowe mięso, które następnie zawija się sznurkiem i smaży na smalcu. Podawana z modrą kapustą i kluskami śląskimi, które również stanowią sztandarowe danie Śląska.

Bardzo ciekawą propozycją, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa, są beskidzkie polyśniki. Pod nazwą tą kryją się placki ziemniaczane zapiekane w zalewie śmietanowej na liściach kapusty, podawane z gęstą śmietaną. Kolejną jarską propozycją jest opiekany mintaj. Chociaż ryby zazwyczaj kojarzone są z nadmorskimi miejscowościami, opiekany mintaj jest sztandarowym daniem Beskidu Śląskiego, podawanym w śląskich domach podczas obiadów urodzinowych.

smalec